Tuesday, April 14, 2015

Menghadapi Defense Research Proposal (DRP) dengan tenang

Assalamualaikum & Hi,

Khamis lepas, lebih kurang pukul 10 pagi selesai lah sudah DRP. Masa yang diberi untuk pembentangan adalah 15 minit. Selebihnya adalah Q&A dari 3 panel dan seorang Chairperson. 3 orang panel terdiri daripada 2 orang Content Expert dan seorang Methodologist. Besar harapan dapat result yang baik, boleh la tukar title dari PHD candidate jadi PHD Student. ;-)

Sebagai perkongsian dan juga untuk kenang-kenangan diri sendiri, I would like to share a bit how do I manage through DRP (dengan tenang). Kalau yang rasa, apa ada hal semua orang pun pegi DRP kan. Dah nama pun PHD candidate.

Hmm...Betul la jugak tu. Cuma I bersyukur dan rasa puas hati sebab dapat pegi DRP ni pada semester ke-2 pengajian. I have been told ramai yang pergi at least masa sem 3. Oh ya, FYI I am a full time PHD candidate dekat UiTM. Fakulti FSKM.

Beberapa tips yang boleh dikongsi adalah seperti berikut:

- Few days sebelum DRP, run a mock DRP with your supervisor, co-supervisor. I did that. Thanks for my supportive supervisor. In fact, she was the one who planned for this. During mock DRP banyak benda yang dipelajari such as to keep on time, handle q&a and things to improve

- Prepare text script and run through the slide deck. Text script membantu to give cue apa yang nak kita cakap for each slide and therefore keep within the time frame. Bila kita tau nak cakap apa, kuranglah sikit kebarangkalian nak 'lost for words'. Insya Allah kalau berkali2 baca skrip tu boleh la ingat sikit kalau tak hafal word for word pun.

- Keep the slide simple with minimum or no animation or things that will distract or might fail to work during presentation. For 15 mins presentation, slide I adalah dalam 17 slides including Thank You

- As much as you can, cubalah tahu segala benda details yang kita dah tulis tu. Stick to define, justify and defend. What do you mean by extremist group? Why Kansei Engineering? How would you identify those extremist videos? Haaaa tu adalah contoh-contoh soalan yang ada dalam list dan memang betul pun were asked by panels during DRP day. So, nasib baik dah buat homework!

- DOA, DOA, DOA. Also, ask your loved ones to pray for you, your friends dan sesiapa jugak lah. Doa and wishes sangatlah memberi semangat yang sukar untuk digambarkan!

- Sleep early the night before

- Choose your best dress. I don't know about you, tapi kalau I rasa yakin diri tu lebih sikit bila kita berpakaian selesa dan elok.

- Make sure reach early at the venue to setup the necessary and get a feel to start presenting and be in control of the environment

- Jangan panik! Cuba hadapi dengan tenang. I always think positive "boleh handle ni. I have covered all that necessary. Insya Allah boleh". Maybe one advantage is I kind of suka presentation ni. Bila dah start tu macam storytelling. And I believe in my work. I just hope the panels too!

Let's see apa keputusan nya ;-)









4 comments:

Tell me what you think