TopMenu

Wednesday, September 4, 2013

Ketam telur masin yang sangat sedap


Semalam I masak ni for berbuka puasa. Malangnya tak sempat nak rasa sebab Chubby balik awal (kebulur sebab tak lunch) and kids had early dinner with Daddy at about 6.45pm habiskan ketam I! Nasib baik tak kempunan nak bawak diri masuk batu belah batu bertangkup. GrrrRrRr. Picture quality is not real concern here, tapi this is my own effort yang baru bertatih nak masak-masak (pasal deco ke, presentation ke letak tepi dulu ya)

Sharing this recipe setelah but cross reference dengan beberapa blog otai memasak. Tapi I ada alter sikit ikut citarasa sendiri dan tips from my friend Zulreen the strong lady. Take it away!

Source: Qaseh Honey

Bahan-bahan:-
-3 ekor ketam bunga
-4 biji cili padi – dihiris ikut kepedasan masing-masing
-2 tangkai daun kari
-3 sudu besar butter
-5 biji telur masin
-2 biji putih telur masin (yang ni I letak 1 je)
-1 sudu kecil gula
-3 sudu besar susu cair (kalau guna susu UHT kurang sedap, I use susu cair tapi sekurang2nya separuh tin!)
-3 biji bawang putih - di ketuk
-4 tangkai cili kerin (I tambah sendiri, this will give nice aroma)
-3 sudu besar tepung jagung
-sedikit garam
-serbuk lada sulah secukupnya
-minyak masak untuk menggoreng

Caranya
1.Rebus telur masin sampai masak, asingkan kuning telur dan hancurkan
2.Bersihkan ketam potong kepada dua bahagian, goreng dengan tepung jagung.
3.Goreng deep fried - asingkan
4.Panaskan kuali masukkan butter, tumis bawang putih, daun kari, cili kering dan cili padi sampai wangi
5.Masukkan telur masin yang telah dihancurkan tadi.
6.Masukkan susu segar cair, gula dan lada sulah..perasakan kesemuanya.
7.Kacau rata, tunggu sampai kuah tu sedikit berbuih, masukkan ketam kacau rata dan sedia dihidang.

No comments:

Post a Comment

Tell me what you think