TopMenu

Wednesday, November 27, 2013

Resepi ketam masak lemak cili padi

I tried to cook everyday. Kalau tak dapat all meals, breakfast ke, lunch or dinner. Nama je duduk rumah, kids send to day care for half day tapi masa all gone dok buat thesis ni plus kerja-kerja rumah seperti mengemas, membasuh, melipat, menyapu, mengemop dan segala 'me' lagi!.

Alhamdulillah uols Chap 3 dah siap kejap tadi. Terus update blog! Malam ni nak revise balik if ada grammatical error ke, touch here and there. Malam ni jugak ada online discussion with Kak Ina untuk content for preso this Saturday on Artificial Intelligent Agent. Apakah? Oh ya ada lagi...nak prepare script lagi. I will be an emcee for the coming event also on Saturday. Wah wah..jam pack ketat kan schedule?

Kelmarin masak ni. Makan dengan telur masin dan sambal belacan. Sedap! 4 ekor masak, I dapat 1/2 je. Kids berebut, dedi pun kena beralah. Apa boleh buat, mami masak konon sedap sekali dalam dunia!

I rujuk resepi dari Dapur Tanpa Sempadan. Macam biasa.. of course added with my own style hentam keromo.


BAHAN-BAHANNYA :
4 ekor ketam
10 tangkai kacang buncis, kerat 4 setiap 1
1 batang serai, dititik
1 helai daun kunyit di potong halus
3 cawan santan
2 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :
12 biji cili padi (warna hijau)
1 inci kunyit hidup
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci belacan // tak letak pun

CARA MEMBUATNYA :
Ketam dibersihkan, kerat hujung2 kaki kecil ketam, dan ketuk sedikit penyepitnya supaya mudah untuk mengeluarkan isinya nanti. Kerat 2 setiap seekor. Cuci bersih, tos dan masukkan ke dalam periuk.
Masukkan serai titik dan bahan2 kisar halus. Kacau rata dan masak hingga mendidih. Tuang santan dan kacau perlahan. Biar mendidih dan ketam berubah warna. Masukkan asam gelugor dan kacang buncis.
Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Kacau perlahan dan biar mendidih dengan api sederana. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain..

Selamat mencuba uols!

No comments:

Post a Comment

Tell me what you think