TopMenu

Saturday, January 4, 2014

Resepi Nasi Ayam sedap

Idrees suka makan nasi ayam. Actually nak masak nasi ayam senang je - kalau masak nasi dan buat ayam nye saja lah... bila nak tambah sup, kicap dengan sos cili dia tu yang jadi leceh tu! Hahahah..tambahan pulak mami ni bukan lah cekap sangat di dapur. Habis berkecah lepas siap masak.

Dah cuba beberapa resepi nasi ayam, of all I personally like this one from The Kasihs boleh refer sini link nya. Highly recommended, resepi mudah dan insya allah hasilnya pun sedap!

Ok boleh tengok resepi macam bawah ni....

#1. SUP
potongan ayam

(bahan tumbuk)
4 biji bawang putih
2 biji bawang merah
2 inci halia

1 kiub ayam
daun sup
daun bawang
bawang goreng

Caranya: tak perlu tumis.. didihkan air.. lebur je ayam ngan bahan tumbuk tu.. campak kiub ayam.. masukkan garam.. bila ayam dah masak, tutup api.. keluarkan ayam dan toskan ayam.. sup tu bahagikan ye..separuh untuk masak nasi.. dan selebihnya untuk dimakan bersama nasi ayam.. campakkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng sebagai hiasan ;)

#2. NASI AYAM
3 pot beras
basuh beras bersih-bersih dan toskan
lemak dan kulit ayam (jangan buang.. basuh bersih dan guna untuk masak nasi)
3 sudu majerin

(bahan tumbuk)
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia

Caranya: Masak dalam rice cooker atau tumis pakai kuali dulu then baru masukkan dalam rice cooker.
Guna majerin.. tumis bahan tumbuk hingga perang.. masukkan lemak dan kulit ayam.. tumis sekali ya..Jangan lupa pakai air rebusan ayam untuk sup tadi.


#3. AYAM
(Bahan perap)
sos tiram
kicap cair
kicap manis
madu
3-4 titik minyak bijan

Caranya: Lepas perap/lumurkan.. panaskan minyak.. dan goreng ayam.. tak perlu lama.. sebab ayam dah masak.. sampai nampak cantik je terus angkat.. potong-potong ayam macam kat stall nasi ayam :)

#4. KUAH LADA
4-5 lada hidup (merah)
1 biji bawang putih
sedikit gula
sedikit garam
1/2 sudu kecil cuka
2 sudu makan cili sos

Caranya: blend kesemua bahan.. cili sos tak yah blend dulu pon takpe.. kemudian panaskan periuk.. tambah air dan cili sos (ikut tahap kepekatan masing-masing)

#5. KUAH KICAP
Caranya: Guna balance perapan ayam tadi.. campurkan dengan kuah sup.. kalau cair.. tambah lagi kicap manis..

SELAMAT MENCUBA!

No comments:

Post a Comment

Tell me what you think