TopMenu

Monday, May 19, 2014

Resepi Ayam Masak Kicap Pedas


Assalamualaikum..

Dah lama tak update resepi masakan. Dekat rumah ni, kalau masak ayam dapat sambutan. Menu lain suam-suam kuku je. Dah gitu, selalu je ulang menu nasi ayam, ayam masak merah, ayam masak kari, ayam goreng berempah, ayam masak lemak dan ayam masak kicap. Kali ni terjumpa resepi yang agak lain sikit, terus nak cuba.

Blog Azie Kitchen ni selalu jugak stumbled upon bila cari resepi. Must be popular reference kan?

Resepi asal boleh rujuk di sini.

Bahan bahan:
Ayam - lumur garam kunyit dan goreng
1 biji ubi kentang - hiris nipis dan goreng
1 labu bawang besar - hiris bulat
1 biji cili hidup merah/benggala - hiris //tak letak
1 sudu besar cili kisar - ikut pedas disukai
Daun sadri/daun bawang - hiris //daun sup aci tak? hehehhe
Susu pekat manis
Lada hitam - tumbuk kasar
Rempah penumis: Kayu manis, bunga lawang, buah pelaga

Bahan sos:
Kicap pekat
Kicap manis
Sos tomato
Sos tiram

Bahan bahan kisar:
1/2 labu bawang besar
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia

Cara-cara :
Panaskan minyak dan tumis rempah penumis bersama bahan-bahan kisar hingga wangi. Kemudian masukkan cili kisar dan tumis sehingga cili garing dan masak.

Masukkan kicap pekat, kicap manis, sos tomato dan sos tiram. Kacau hingga sebati. Masukkan air.

Setelah mendidih, masukkan susu pekat, serbuk lada hitam, bawang besar dan cili hidup. Akhir sekali masukkan ayam bersama ubi kentang yang digoreng. Gaul-gaulkan seketika sebelum ditutup api.

Sebelum dihidangkan, taburkan sedikit hirisan daun sadri atau daun bawang.

Hasilnya..... memang sedap. Kids love it!

2 comments:

  1. terima kasih sis utk perkongsian resepi. boleh try masak utk lunch harini ni.. sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awww...sama2 dik amanie. Moga2 jadi lebih sedap bila awak masak lunch nanti!

      Delete

Tell me what you think