TopMenu

Sunday, July 6, 2014

Resepi Daging Masak Merah

Assalamualaikum...

Kelmarin teringat dekat Mak. Langsung masak ni. Menu yang tak asing lagi kalau balik kampung mesti Daging Masak Merah. Kami adik beradik memang suka sangat makan masakan mak yang satu ni. Sampai kan cucu pun tahu signature dish Opah.

Dah banyaaakkkkk kali tengok mak masak ni, resepi pun dah bagi...tapi bila buat mesti lari rasa. Tak sama macam mak buat. Hmmmm...tak cukup ilmu nampak gayanya. Kali ni buat, rupa dah sama. Tapi rasa ada kurang kick kalau dibandingkan dengan hasil air tangan mak. Huhuhuhuhu...


Sebelum nak share resepi, mohon maaf dulu sebab tak ada quantity bahan ramuan ya. Main agak-agak je. Mungkin sebab tu juga rasanya tak sama everytime I buat...sebab I tak terer macam mak dalam agak mengagak ni.

Bahan-Bahan
Daging (dihiris ikut citarasa besar atau kecil mana yang anda suka)
Halia
Bawang Merah
Bawang Putih
Lada Hitam
Sos Tomato
Cili Boh
Kicap Manis
Garam

Cara-Cara
1. Asingkan sedikit bawang merah dan halia kemudian dimayang untuk di buat rencah tumis.
2. Sebahagian lagi bawah putih dan halia ditumbuk bersama bawang merah dan lada hitam.
3. Perapkan daging bersama bahan yang telah ditumbuk tadi (bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam), sos tomato, kicap manis dan cili boh - sekurang-kurangnya 30 minit
4. Tumis bawang merah dan halia sehingga berbau harum.
5. Masukkan daging yang telah diperap tadi.
6. Gaul sebati dan biarkan sehingga mendidih/meruap.
7. Jika mahukan berkuah, tambahkan sedikit air.
8. Masak dengan api sederhana/perlahan sehingga daging empuk.
9. Rasa masakan dan perasakan dengan sedikit garam.
10. Tutup api dan siap untuk dihidang

Nota: Bawang merah lagi banyak lagi sedap. Kalau pakai pressure cooker..memang lembut sangat daging tu nanti. Magic pan boleh juga. Kalau pakai periuk biasa mungkin ambil masa lebih lama. Tapi kalau daging dihiris betul dan nipis..Insya Allah daging tu lembut tak keras.




No comments:

Post a Comment

Tell me what you think