TopMenu

Tuesday, August 19, 2014

Resepi Ketam masak lemak cili padi

Assalamualaikum...

Semalam I masak ni! Kids super love it. Masak nasik 3 pot selalu nya cukup je malah ada lebih kekadang tu. Tapi semalam...history...abis licin. Makan awal petang dan malam...sekali makan tambah 2 kali sorang....Even portion untuk Dedi which I already saved..pun kena cukai

Nasib baik tak jadi kisah "Batu Belah Bertangkup". Kempunan. Dedi balik nak makan nasi sekali dah tinggal ciput je. Itu lah...next time bila balik lewattttt ..pulak kata pegi Open House and meet up with friend...our assumption you are already full. Rupanya... eh nak makan jugak..

Tengok gambar nampak macam sedap tak? Makan pulak dengan telur masin. Sedap sangattttssssss..


Resepi kali ni dari Dapur Tanpa Sempadan lagi... boleh refer sini untuk yang asal. Ok jom tengok bahan-bahan dan cara-cara nya:

BAHAN-BAHANNYA
6 ekor ketam bunga saiz besar (sepit biru) //4 ekor
15 tangkai kacang buncis, kerat 4 setiap 1
2 batang serai, dititik
2 helai daun kunyit
1 liter santan cair
450 ml pati santan
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN-BAHAN KISAR HALUS
25 biji cili padi kampung (warna hijau) //10 biji
1 inci kunyit hidup
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci belacan //tak letak

CARA MEMBUATNYA
1. Ketam dibersihkan, kerat hujung2 kaki kecil ketam, dan ketuk sedikit penyepitnya supaya mudah untuk mengeluarkan isinya nanti.Kerat 2 setiap seekor. Cuci bersih, tos dan masukkan ke dalam periuk.
2. Masukkan serai titik dan bahan2 kisar halus. Kacau rata dan masak hingga mendidih.
3. Tuang santan cair, kacau perlahan. Biar mendidih dan ketam berubag warna.
4. Masukkan asam gelugor dan kacang buncis.
5. Tuang pati santan dan perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula.
6. Kacau perlahan dan biar mendidih dengan api sederana. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api.

2 comments:

  1. Perghhhh memang kecur air liur akak tengok Liza.. ketam masak lemak cili padi tu.. memang tak cukup nasi tiga pot tu... pastu regu pulak dengan telur asin.. memang super duper lah berselera..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehhehe..tu lah salah bajet..ingat cukup 3 pot. :-)

      Delete

Tell me what you think