TopMenu

Monday, June 30, 2014

Resepi kari sardin

Assalamualaikum...

Entri pasal resepi lagi. Sebenarnya I menyahut cabaran buat diri sendiri "30 hari memasak sempena Ramadhan". Itu lah...dapat masak simple-simple pun dah ok. Kari Sardin ni simple la jugak kot. Makan dengan nasi putih, lepas tu I buat tomato salad. Itu je. Hahhaha...nampak sangat skill terhad. :/


Resepi ikut Che Mat Gebu dari blog Dapur Tanpa Sempadan.

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 tin besar sardine (sebarang jenama), ambik isinya dan 3 camca besar sos
2 biji kentang, kupas dan belah 8 setiap satu, rendam //1 biji kentang
1 biji tomato, belah 6 (mat guna 10 biji tomato ceri)
1 keping asam gelugor
1 cawan santan //1/2 cawan je
Air secukupnya
2 camca besar rempah kari ikan (mat guna rempah Baba's)
1 biji cili hijau, belah 2 //tak letak
1 biji cili merah, belah 2
1 camca teh halba campur
3 biji bawang merah, hiris
1 ulas bawang putih, hiris
2 tangkai daun kari, dilurut
1 1/2 camca besar cili kisar
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci kunyit hidup

CARA MEMBUATNYA :-)
1. Bancuh rempah kari dengan bahan kisar halus, kacau sebati dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang merah, bawang putih, daun kari dan halba campur hingga harum.
3. Masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing.
4. Tambah rempah kari + bahan kisar halus tadi.
5. Terus menumis hingga rempah garing, gunakan api sederhana.
6. Masukkan kentang (toskan), gaul rata dan tuang air secukupnya.
7. Kacau dan biar mendidih hingga kentang 3/4 empuk.
8. Masukkan ikan sardine dan sosnya, asam gelugor dan kacau perlahan2. Biar mendidih sekejap.
9. Tuang santan dan tambah garam secukup rasa dan sedikit gula.
10. Bila mendidih, tambah cili merah/hijau belah dan tomato. Masak hingga kentang empuk, rasa dan jika ok boleh matikan api.

4 comments:

  1. mak aih..sedapnyer.. heheheh terliur sgtt.. tapi saya takleh mn sardin dah.. alergi.. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. bulan puasa ni..apa pun sedap Fieda... :-) alahai alergi ke..rugi..

      Delete
  2. masak sendiri boleh jimat budget. saya dan wife ,3 hari puasa makan di rumah belum sempat lagi ke bazar ramadhan membeli makanan ready made.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh mat nor! Kagum nya ...insya allah hopefully sampai akhir ramadhan lah ye boleh sajikan makanan sendiri di rumah. tak membazir.

      Delete

Tell me what you think