TopMenu

Sunday, June 29, 2014

Resepi Masak lemak udang

Assalamualaikum...

Macam mana hari pertama puasa? Alhamdulillah hari ni cuaca sangat baik, tidak terlalu panas dan agak sedikit mendung. Tadi turun hujan seketika.

Nak masak apa ye hari ni? Kalau sedang mencari idea, boleh cuba masakan ni. Mudah dan sedap. Anak I memang suka kuah masak lemak. Ini merupakan salah satu menu wajib.


Dah beberapa kali cuba resepi ni dan menjadi. I got it from sis Azie dari blog Azie Kitchen. Sebenarnya dia buat masak lemak udang dengan nenas, sebab tak ada nenas atau kacang panjang therefore mine udang semata-mata.

Bahan bahan:
1 kg udang //pakai udang size L, dalam 12 ekor
2 biji bawang besar
6 biji cili padi //5 biji takut pedas
1/2 inci kunyit hidup
1 biji cili merah - hiris
1 batang serai - ketuk
1/2 biji nenas //tak letak
Santan secukupnya
1 asam keping (jika belum cukup masam) - tak letak //tak letak jugak
Gula
Garam

Cara cara:
Kisar bawang besar, cili padi dan kunyit hidup.
Masakkan santan dengan nenas dan bahan kisar sehingga mendidih.
Masukkan serai.
Masukkan udang, cili merah, bawang besar dihiris dan garam secukupnya.
Sesuaikan rasa.
Angkat kerana jangan masak udang lama, nanti ia menjadi keras.

Selamat mencuba. Boleh makan lauk ni dengan nasi putih, ikan/telur masin dan sambal belacan.

No comments:

Post a Comment

Tell me what you think