TopMenu

Saturday, June 28, 2014

Resepi Penkek / Lempeng Milo

Assalamualaikum...

Sempat lagi nak update entri pasal sarapan pagi. Esok dah tak boleh :-)
Rupanyaaaaa senang betul nak buat lempeng atau penkek ni. Jangan senyum kambing baca statement I okay. I just started to learn cooking. Give me some face bak kata orang... heeeeee


Tadaaaaaa... sedap untuk mereka yang suka coklat/milo. Adam anak sulung I tak berapa gemar coklat, jadi dia tengok warna macam gini dah komen. "hangus ke mami? Kalau coklat tak suka"

Alahai anak. Sorry ye sayang Mami sukaaaa coklat. Mami makan sendiri je lah. :p

Google tengok resepi dan presentation orang lain, ada ramai adik-adik lelaki pun pandai buat penkek rupanya. Malu makcik!! Of all resepi, I berkenan resepi adik Ikhwan Suhaimi dari blog Bacajer. Tapi resepi dia tak ada sukatan. Jadi kena agak-agak ikut dalam gambar.

Okay apa bahan yang diperlukan?

Bahan-Bahan
Tepung gandum //1 cawan
Milo //2 paket 3in1
Susu cair/segar *
Susu pekat *
Gula //tak pakai pun
Telur //sebijik

* bahan yang main agak-agak tengok texture bancuhan


Cara-cara
1. Campurkan tepung dan milo
2. Masukkan susu cair sampai (sikit-sikit) adunan menjadi likat
3. Bila dah likat masukkan susu pekat manis (rasa sikit nak agak kemanisan yang digemari)
4. Masukkan sebiji telur dan kacau hingga sebati
5. Kalau adunan agak likat masukkan air suam sedikit
6. Boleh siap gorenng dalam kuali atau non stick pan. Pakai api sederhana/perlahan, minyak jangan banyak sangat.
7. Bila nampak gelembung/berlubang2 atas penkek tu boleh la dibalikkan sebelah yang lain. Biarkan sekejap sebelum di angkat.



No comments:

Post a Comment

Tell me what you think