TopMenu

Thursday, October 22, 2015

Kuih seri muka atau pulut sekaya


Assalamualaikum & Hi,

Kuih tradisional apa yang menjadi kesukaan korang? Adam paling suka kuih seri muka. Bila mood makan seri muka, hari-hari nak makan lepas balik sekolah. Dah cuba beli di beberapa tempat, tapi yang dekat kedai runcit Khifarah tu lah yang menjadi pilihan. Jual dalam bekas plastik 4 ketul RM2.

Satu hari ni, tiba-tiba I jadi rajin nak buat kuih. Terfikir nak surprise kan adik beradik tu nak buat sendiri kuih seri muka. :-)

Lepas belek-belek resepi, I pilih resepi Mat Gebu tapi skip part bunga talang tu. Dah dapat resepi baru pergi beli daun pandan (5 keping 50sen tau), santan dan beras pulut susu. Alhamdulillah sekali buat terus jadi. Memang puas hati!

Jom tengok resepi.

BAHAN-BAHAN LAPISAN PULUT
350 gram pulut, cuci dan rendam 1 jam (che mat guna pulut susu) //guna pulut susu juga
200 ml santan cair
1 camca teh garam
1 helai daun pandan, kerat 4
30 kuntum bunga telang //skip this part, tak letak

BAHAN-BAHAN LAPISAN ATAS
300 ml santan pekat
4 helai daun pandan
180 gram gula pasir (che mat guna 150 gram) //guna 180gm sebab suka manis
4 camca teh tepung jagung
3 camca besar tepung gandum
3 biji telur gred A
Beberapa titik pewarna hijau makanan, jika suka (che mat tak letak) //tak letak

CARA MEMBUATNYA
UNTUK BAHAGIAN PULUT (BAHAGIAN BAWAH):-
1. Panaskan kukusan, sediakan loyang bulat 9 inci, alas dengan plastik bersih, sapu sedikit minyak makan. Plastik biar besar sedikit, atau boleh juga guna daun pisang.
2. Letak pulut dalam loyang, ratakan. Susun daun pandan.
3. Bancuh santan dan garam, kacau rata. Tuang dalam loyan berisi pulut tadi. Kukus selama 20 minit.
4. Keluarkan pulut dari kukusan. Buang daun pandan. Kemudian dikareh atau gemburkan. Sambung kukus selama 5 minit lagi. Kemudian keluarkan dari kukusan, tekan pulut tadi hingga padat. Ketepikan sebentar.

UNTUK BAHAGIAN ATAS (BAHAGIAN KASTARD)
1. Kisar santan dan daun pandan hingga lumat, tapis dan perah untuk mendapatkan santan-pandan.
2. Dalam satu bekas, masukkan gula dan telur, kacau dengan whisk hingga gula larut.
3. Tuang santan-pandan dan kacau rata.
4. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung.
5. Gaul hingga semua sebati.
6. Tapis bancuhan ke dalam bekas tahan panas, jika gunakan pewarna hijau, boleh masukkan sekarang dan kacau rata.
7. Masak atas api kecil sambil dikacau sentiasa hingga naik wap (bila bancuhan kelihatan pekat). Matikan api dan tuang ke dalam loyang berisi pulut tadi.
8. Tutup permukaan loyang dengan aluminium foil dan sambung kukus 30 minit dengan api sederhana hingga kuih masak.
9. Sejukkan sepenuhnya sebelum dipotong..

2 comments:

  1. Sama lah dengan anak akak si Nabil tu suka kuih seri muka tu..
    Tapi ambil yg hijau tu..
    Yg pulut akak yg kena makan hehehhe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehehhe..sayang kan kalau nak buang.. ibu juga yang kena abiskan. huhuhu.

      Delete

Tell me what you think