Salam Maulidur Rasul. :-)
Bukan sebab tahun baru 2014 that I wanted to try more recipes. Memang dah tanam dalam diri sejak menjadi housewife ni, I should cook more for them (with love and lots of doa). Maka pada hari ni, I brave myself untuk mencuba resepi baru buat julung kalinya, jeng jeng jeng! - Mee Kari ala Nyonya.
Mulut terkumat kamit baca selawat, zikir bagai. Dengan doa moga makanan ni boleh jadi sedap dan berkhasiat untuk famili kecil ku ini. Mata tu kejap-kejap kerling ke laptop tengok resepi. Ahhahahaah, kelam kabut betul!
Sekali lagi, resepi dari DTS, che' mat gebu! Boleh rujuk di sini. Bahan yang tak ada cuma tauhu pok, ah tak kisah lah. Kids memang tak makan pun. Jom masak!
BAHAN-BAHAN UNTUK KUAH :-)
1 keping besar ayam (bahagian peha atau dada), dipotong kecil, cuci dan toskan
1 bungkus tauhu pok (kurang lebih 10 biji), kerat 2 setiap 1 // tak letak pun
Tauhu kering @ fucuk secukupnya, potong kecil dan rendam hingga lembut // tak letak jugak
1/2 camca teh pes asam jawa
1 cawan pati santan
2 biji kentang, rebus hingga empuk dan lecek halus //i letak 3 biji konon nak pekat
2 camca besar penuh rempah kari daging Baba's (atau jenama pilihan anda)
1 kiub pati ayam (optional)
Air secukupnya
2 tangkai daun kari
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS :-)
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
3 biji buah keras // tak pernah beli pun buah keras ni
3 biji cili merah
1/2 inci kunyit hidup
BAHAN-BAHAN LAIN :-)
Mi kuning, dicelur dan toskan
Taugeh, dibuang ekor
Hirisan daun bawang/daun sup
Bawang goreng
Hirisan cili merah/cili hijau
Telur rebus, dibelah 2
Belahan limau kasturi
Sawi bok choy, cuci dan celur, toskan
CARA MEMBUATNYA :-)
UNTUK KUAH MI KARI :-
Satukan bahan kisar halus dan rempah kari, kacau rata.
Panaskan minyak dalam periuk, tumis daun kari hingga harum, masukkan bahan kisar halus + rempah kari tadi.
Masak dengan api sederhana sambil dikacau selalu hingga pecah minyak.
Masukkan ayam dan gaul hingga rata, masak hingga ayam kecut.
Tuang air secukupnya, kacau dan biar mendidih.
Masukkan kiub ayam (jika guna), fucuk (toskan), pes asam jawa, kenteng lecek dan pati santan.
Kacau rata, bila mendidih masukkan tauhu pok.
Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula.
Masak hingga ayam masak. Rasa dan jika ok boleh matikan api...
UNTUK MI KARI ALA NYONYA :- Masukkan mi secukupnya dalam mangkuk sesuai, tuang kuah bersama isi2nya. Hias dengan sawi, taugeh, telur rebus, hirisan cili merah/cili hijau. hirisan daun sup/daun bawang, bawang goreng dan juga limau kasturi. Hidangkan panas.....yumeh!
sedapppnyeee...makanan kegemaran tu...
ReplyDeletenk kene try ni..
jemput ke blog saye..
http://norzuryati.blogspot.com
~perkongsian ttg kehidupan, anak2, tips kesihatan, kecantikan, tazkirah dll..
Moga bermanfaat :)