Monday, August 11, 2014

Ayam Masak Kurma Che Mat Gebu


Assalamualaikum...

Bukan first time masak kurma ni.. tapi kebiasaan nya tengok resepi simple yang dekat paket rempah tu je. Kali ni saja nak cuba resepi dari Che Mat Gebu blogger Dapur Tanpa Sempadan. Mula-mula tengok list bahan-bahan yang diperlukan dah rasa nak give up. Macam-macam! Tapi kalau letak macam-macam tu la sedap kot. Anyway, this is from very trusted source, pasti jadi, pasti sedap.... maka dengan hati yang kejap berat kejap ringan... ku gagahi juaaaaaaa...

Hasilnya?
Burpppp... Alhamdulillah :-) Kenyang perut suka hati... hehehhehe

Resepi asal boleh tengok di sini.

BAHAN-BAHANNYA :
1/2 ekor ayam (kurang lebih 600 gram), potong ikut suka, cuci bersih dan toskan //I buat drumstick 6 ketul
4 biji kentang, kupas, potong 4 setiap 1 dan rendam //2 biji kentang
1 batang lobak merah (optional) potong berbaji, rendam //adalah 1/4 lobak merah je
1 biji cili merah, belah 2
1 biji cili hijau, belah 2 //tak letak
1 camca teh lada hitam yang baru dikisar //tak letak
4 camca besar rempah kurma (Baba's)
1 camca besar kerisik
1 keping asam gelugor
1/2 cawan pati santan
1 camca besar minyak sapi/mentega (optional)
1 camca besar gula melaka //tak letak
Garam secukup rasa
Air secukupnya

BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar //2 biji
5 biji bawang merah kecil //tak letak
1 inci halia
3 ulas bawang putih
2 keping hirisan lengkuas //dah hiris tapi lupa masuk dalam blender. adehhhhh

BAHAN-BAHAN TUMIS :-)
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
2 tangkai daun kari, dilurut //tak letak
1 camca teh jintan kasar //ni pun tak letak
1 camca teh jintan halus //samalah dengan yang ni jugak tak letak
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
6 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

CARA MEMBUATNYA :
1. Bancuh bahan2 kisar halus bersama rempah kurma dan lada hitam kisar, kacau hingga menjadi pes, tambah air jika perlu.
2. Ketepikan. Panaskan minyak dalam periuk (anggaran 1/3 cawan), masukkan minyak sapi. Biar minyak sapi cair.
3. Masukkan bahan2 tumis dan masak hingga harum dan bawang perang. Tambah pes rempah kurma tadi dan masak hingga rempah garing dan naik minyak. Guna api kecil dan kacau selalu.
4. Masukkan ayam, lobak merah (toskan) dan kentang (toskan). Gaul rata dan masak hingga ayam kecut.
5. Tuang air secukupnya (hingga ayam tenggelam). Kacau dan masak hingga kentang, lobak merah dan ayam empuk.
6. Masukkan asam gelugor, kerisik, pati santan, cili merah, cili hijau dan kacau rata. Biar mendidih dengan api perlahan. Tambah gula melaka dan perasakan dengan garam secukupnya.
7. Masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain..

2 comments:

Tell me what you think