Saturday, September 5, 2015
Resepi donut tanpa yis
Assalamualaikum dah Hi,
Lama dah tak bersiaran. Tetiba rasa nak kena update resepi dekat blog ni supaya boleh refer lagi di masa depan! Semalam, teringin nak makan donut. Mak ada dekat rumah. Ala2 nak tunjuk la sikit dekat mak, actually anak dia ada usaha lah nak siapkan minum petang ke apa ke. Tak ada lah asyik beli kedai je.
Bila cari2 resepi, rupanya nak buat donut kena pakai yis. Sayang nya yis memang tak ada dekat rumah. Nak keluar beli, malas. Alang2 beli yis nanti pegi beli kuih siap untuk dimakan pulak. Hehehhhe.. Google lagi, nampak ada resepi donut tanpa yis dekat blog Faa Rosli. Wallaaaaa!!!
Jom cuba...
DONUT TANPA YIS / CHINESE DOUGHNUT
Bahan-bahan
2 cwn tepung gandum
1/2 sk garam halus
2 1/2 sk baking powder
1/3 cwn butter
3/4 cwn susu segar
minyak untuk menggoreng
gula castor untuk salut donut - faa guna gula icing //kita pun pakai gula icing juga
Cara-cara
1. ayak tepung, garam n baking powder.
2. masukkan butter ke dalam bahan ayak. gaul menggunakan hujung jari hingga menjadi seperti bread crumbs (tiada ketulan besar)
3. masukkan susu segar dan uli hingga menjadi doh besar.
4. bahagikan kepada ketulan kecil dan bentukkan bulat dan leperkan.
5. panaskan minyak menggunakan api sederhana besar. //pastikan api betul2 panas baru mula menggoreng
6. goreng hingga kekuningan, angkat toskan dan gaul dengan gula.
7. hidang dan siap untuk dimakan.
Labels:
Chef
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment
Tell me what you think