Masak bubur ayam ni atas permintaan Idrees sebelum ke sekolah kelmarin dulu. Baru ada 2 orang anak, tapi selera tak sama. Dah goreng kue tiau tapi dia tak berapa gemar, minta makanan yang lain. Tak kan lah mami sanggup tengok anak dia kelaparan tak makan sebelum ke sekolah. Maka, second round masuk dapur pagi tu.
Kalau sendiri makan, mesti boleh masukkan lebih carrot dan kentang. Rasanya lebih sedap dan nampak colourful. Tapi Idrees dah remind no vege, jadi mami terpaksa akur. Memasak ni yang penting kena selera tekak orang yang nak makan. Kadang-kadang presentation nampak cukup gaya je tapi masya allah sedap. Contoh macam bubur ni lah, nampak so-so je kan. Tapi Idrees berselera sampai tambah. Balik dari school ulang lagi makan. Rasa berbaloi masak macam tu.
Ok jom tengok resepi yang dicedok dari Dapur Tanpa Sempadan untuk ke sekian kalinya! Boleh rujuk resepi asal di sini.
Bahan-bahan:
1 cawan beras
Air secukupnya (dalam 1500 ml atau secukupnya)
1 inci halia, hiris
2 ulas bawang putih, dititik
1 keping dada ayam, kerat pada beberapa bahagian, cuci dan toskan
1 cawan mix vege (karot, kacang pis dan jagung) //letak carrot je
1 camca besar bawang goreng
1 sup bunjut Adabi // tak letak pun
1 helai daun pandan, disimpul
1 biji kentang, kupas dan dadu, rendam
Garam secukup rasa
4 - 5 titik minyak bijan
Sedikit serbuk lada hitam (optional)
Hirisan daun bawang untuk hiasan //saya suka daun sup
Cara membuatnya:
Cuci beras dan masukkan ke dalam periuk bersama air, sup bunjut, halia, bawang putih dan daun pandan.
Masak hingga beras kembang.
Masukkan ayam, bawang goreng, mix vege dan kentang.
Renih hingga pekat dan kentang empuk.
Tambah minyak bijan dan perasakan dengan garam secukupnya.
Masak sekejap, jika suka cair, tambah sedikit air lagi.
Pastikan beras betul2 kembang dan bubur kelihatan berkanji.
Rasa dan jika ok boleh matikan api.
Tabur hirisan daun bawang, sedikit bawang goreng dan juga lada hitam serbuk sebelum dihidangkan...