Sunday, January 26, 2014
Resepi Kacang panjang tumis telur
Twice cuba resepi ni. Alhamdulillah tak mengecewakan. Agak konsisten hasilnya. My other half is convinced that I really can cook now since berhenti kerja 5 months ago. Usually kalau menu seperti ini, digandingkan dengan nasi putih dan telur atau ikan masin. Simple bukan! Cuba lah, mesti menyelerakan. Untuk keluarga kami yang ada anak kecil terpaksa lah ada additional menu lain yang berkuah, maka pada hari yang sama I cooked tomyam ayam ala thai. :-)
Pertama kali mencuba resepi dari Damai Qalbu. I'm amazed with blogger turn chef ni, pandai masak...ambil gambar makanan pun cantik-cantik. :-) Memang buat kita rasa kena masak dan makan sedap macam mereka. Hahahhaha..
Ok jom tengok resepi.
Bahan-bahan:
10 tangkai kacang panjang | potong pendek
4 ulas bawang merah | tumbuk
3 ulas bawang putih | tumbuk
1-2 tangkai cili besar merah | tumbuk
10 gm udang kering | tumbuk
1 biji telur
Sedikit air
Garam
Gula
Minyak
Cara:
1.Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang ditumbuk hingga beraroma.
2.Masukkan air dan renehkan.Kemudian masukkan kacang panjang, kacau.Tutupkan kuali sejekap.
3.Setelah kacang separuh masak, perisakan dengan garam dan sedikit gula.Pecahkan telur dan kacau sekadarnya.
4.Matikan api dan hidangkan.
Labels:
Chef
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
mmg dah pandai masak ni. dr gambar ku boleh confirm. alhamdulillah....from 0.5 turn hero :) tahniah!
ReplyDeletehahhaahah...terima kasih cousin!
Delete