Thursday, October 22, 2015

Kuih seri muka atau pulut sekaya


Assalamualaikum & Hi,

Kuih tradisional apa yang menjadi kesukaan korang? Adam paling suka kuih seri muka. Bila mood makan seri muka, hari-hari nak makan lepas balik sekolah. Dah cuba beli di beberapa tempat, tapi yang dekat kedai runcit Khifarah tu lah yang menjadi pilihan. Jual dalam bekas plastik 4 ketul RM2.

Satu hari ni, tiba-tiba I jadi rajin nak buat kuih. Terfikir nak surprise kan adik beradik tu nak buat sendiri kuih seri muka. :-)

Lepas belek-belek resepi, I pilih resepi Mat Gebu tapi skip part bunga talang tu. Dah dapat resepi baru pergi beli daun pandan (5 keping 50sen tau), santan dan beras pulut susu. Alhamdulillah sekali buat terus jadi. Memang puas hati!

Jom tengok resepi.

BAHAN-BAHAN LAPISAN PULUT
350 gram pulut, cuci dan rendam 1 jam (che mat guna pulut susu) //guna pulut susu juga
200 ml santan cair
1 camca teh garam
1 helai daun pandan, kerat 4
30 kuntum bunga telang //skip this part, tak letak

BAHAN-BAHAN LAPISAN ATAS
300 ml santan pekat
4 helai daun pandan
180 gram gula pasir (che mat guna 150 gram) //guna 180gm sebab suka manis
4 camca teh tepung jagung
3 camca besar tepung gandum
3 biji telur gred A
Beberapa titik pewarna hijau makanan, jika suka (che mat tak letak) //tak letak

CARA MEMBUATNYA
UNTUK BAHAGIAN PULUT (BAHAGIAN BAWAH):-
1. Panaskan kukusan, sediakan loyang bulat 9 inci, alas dengan plastik bersih, sapu sedikit minyak makan. Plastik biar besar sedikit, atau boleh juga guna daun pisang.
2. Letak pulut dalam loyang, ratakan. Susun daun pandan.
3. Bancuh santan dan garam, kacau rata. Tuang dalam loyan berisi pulut tadi. Kukus selama 20 minit.
4. Keluarkan pulut dari kukusan. Buang daun pandan. Kemudian dikareh atau gemburkan. Sambung kukus selama 5 minit lagi. Kemudian keluarkan dari kukusan, tekan pulut tadi hingga padat. Ketepikan sebentar.

UNTUK BAHAGIAN ATAS (BAHAGIAN KASTARD)
1. Kisar santan dan daun pandan hingga lumat, tapis dan perah untuk mendapatkan santan-pandan.
2. Dalam satu bekas, masukkan gula dan telur, kacau dengan whisk hingga gula larut.
3. Tuang santan-pandan dan kacau rata.
4. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung.
5. Gaul hingga semua sebati.
6. Tapis bancuhan ke dalam bekas tahan panas, jika gunakan pewarna hijau, boleh masukkan sekarang dan kacau rata.
7. Masak atas api kecil sambil dikacau sentiasa hingga naik wap (bila bancuhan kelihatan pekat). Matikan api dan tuang ke dalam loyang berisi pulut tadi.
8. Tutup permukaan loyang dengan aluminium foil dan sambung kukus 30 minit dengan api sederhana hingga kuih masak.
9. Sejukkan sepenuhnya sebelum dipotong..

Friday, October 16, 2015

Resepi Churros



Assalamualaikum & Hi,

Dah pernah makan Churros? Hehehehe... since late last year kot macam trending pulak Churros ni. I had my first churros dekat ZAWARA coffee Shah Alam just recently. huhuhuhu..I know, not so trendy me kan? 10 keping RM10 kot harganya. :p Itu pun kawan belanja. Hehehe.

Apa benda Churros ni? Macam cakoi ke? Baru tahu, sebenarnya it's a snack popular dekat Spain, France and the Philippines.

Since recently datang angin sepoi-sepoi bahasa rajin memasak.....so I thought, why don't I try to do it myself. Ya Churros!

Banyak resepi sebenarnya kalau google. Tapi I pilih this one from Papamedia. 2 sebab utama; gambar cantik! dan ada step by step. Sangat helpful untuk I yang kelabu asap bab memasak ni.

Okay let's save the recipe here for future reference.

Bahan-bahan ( 2-3 org )
• 1 cawan air
• 1 sudu makan gula
• 1 1/4 cawan tepung gandum ( boleh campurkan serbuk cinnamon sekiranya suka )
• 1 biji telur – size L
• 1/2 sudu kecil garam
• 1 sudu makan butter

Cara-cara:
1. Didihkan air, garam, butter dan juga gula. Kecilkan api.
2. Masukkan tepung. Kacau cepat2 agar tepung tidak berketul kemudian angkat dari api (adunan akan melekat-lekat)
3. Terus masukkan telur dan kacau sebati.
4.Bulatkan adunan kepada doh kecil-kecil dan masukkan ke dalam acuan (boleh gunakan nozzle bentuk bintang dan masukkan ke dalam piping bag)
5. Tekan acuan dan biarkan doh keluar sepanjang 2-3 inci kemudian potong dengan menggunakan gunting.
6. Panaskan api dan goreng hingga keemasan. Angkat dan toskan.
7. Taburkan gula icing + cinnamon powder (or cinnamon sugar) atau terus saja celup ke dalam coklat cair (Nuttela pun boleh). Nyumm !!
note: nak tabur gula icing tu boleh pakai penapis ya. baru nampak cantik taburan dia..macam snow ;-)

Friday, October 9, 2015

Tips untuk menghadapi postgraduate colloquium (FSKM, UiTM)

Assalamualaikum & Hi,

Tengah kemas-kemas 'beg sekolah' tadi, terjumpa satu kertas nota semasa jadi secretariat untuk postgraduate colloquium semester yang lepas. I was appointed secara paksa rela (tetiba dapat appointment letter dari pihak akademik) untuk menjadi secretariat.

Secretariat kena datang awal, jaga masa, ambil kedatangan para panel dan student, kumpul assessment forms from the panels dannnnnn jangan lupa untuk senyum!

Ok balik pada tajuk. Sila rujuk pada pointers berikut:

- Straight away proceed to present the current progress. Do not have to refresh details from early stage unless required.
- It is good if we can prepare slide which is clickable to jump to other part of the slide deck (interactive and ad hoc) because even though we are presenting the current progress, we may be required to refresh details from earlier stages.
- make sure keep to time allocated for the presentation. E.g. 10 minutes for presentation and 10 minutes for Q&A
- Font used in the slide has to be readable when projected
- Voice should be clear and sounded confident
- Should not spend so much time at introduction & Literature Review unless you are in your semester 1 or actual progress for that semester is on that particular chapter.
- Don't say ' I think' when responding to questions - need to be more conclusive
- Present definition of key concept in matrix form is good. Do include perspective of other researchers on the term, as well as what will be the definition that you will be using for your study. i.e. operational definition. When stating your definition of the terms to be used in the study, not necessarily you have to define a new one! Blend the definition if you have multiple research keywords used in your research.
- Scope is important
- Whenever explaining preliminary study, do include information such as location, participation, findings and summary.


Harap dapat membantu! Rujukan buat diri sendiri juga kerana akhir tahun ni bakal menempuh postgraduate colloquium yang ke -2! Insya Allah. Kalau jadi present paper dekat conference di Krabi...dapat lah skip colloquium. Hehehhehe..

Wednesday, October 7, 2015

Resepi Pie Ayam


Assalamualaikum & Hi,

Update pertama untuk bulan Oktober! Semenjak dua menjak ni memang agak rajin mencuba masakan baru. Salah satu nya pie ayam atau chicken pie ni lah. Seumur hidup, baru first time cuba. Sekali buat terus jadi..mesti lah happy kan! Egegeggegege...

Dalam rumah ni, yang suka cheesy food cuma myself dan anak sulung I si Adam. Bila buat chicken pie ni hari tu, kita orang kongsi dua orang je! Puas makan..heheheh..

Ok jom tengok resepi. I got the resepi dari facebook page Shiela Rusly. Satu hari tu tengah syok browse sekali lalu dekat wall resepi ni, bila go further rupanya dari page Shiela Rusly! . Macam menarik je tajuk nya...sekali tengok bahan2 pun semua siap ada di rumah. Cara2 dia pun senang je kot even untuk amatur macam I ni.

Bahan-bahan:
3 biji kentang
1/4 kiub ayam
1/4 cawan susu segar
1 tiub ayam kisar ramly
1/2 botol sos spaghetti adabi \\ I pakai brand lain sedap jugak hasil nya
2 sudu cili sos
Garam & serbuk lada sula secukupnya
1/2 bawang holland atau bawang besar
Mozarella cheese secukupnya, lebih banyak lagi sedap!

Cara-cara:
1. Rebus kentang dan kemudian lenyekkan.
2. Campurkan kentang yang telah dilenyek tadi bersama kiub ayam, lada sulah dan susu segar kemudian ketepikan.
3. Goreng bawang, ayam kisar, sos spaghetti, sos cili dan garam secukup rasa
4. Masukkan bahan2 yang telah digoreng tadi ke dalam loyang. Ratakan kentang di atasnya kemudian taburkan cheese.
5. Bakar hingga cheese cair sahaja. Tak perlu lama sangat sebab semua bahan telah dimasak.

Sedia untuk dihidang! Yummsssssss....