Tuesday, December 22, 2015

Pantai Klebang, Melaka



Assalamualaikum & Hi,

Bulan November hari tu lepas dapat result final exam budak-budak and hubby felt relieved sebab lulus assignment paper dia, kami pergi Melaka. Tidur semalam di sana. Kali ni tak pergi jalan-jalan kawasan town. But we spent the day at Pantai Klebang area. Ada pantai, kawasan macam padang pasir dan muzium kapal selam.


Kalau ada yang inginkan quick getaway bersama anak-anak, murah dan tak jauh sangat dari KL..... Melaka lah jawapan nya!

Jangan lupa cuba cendol bakar dan juga coconut shake! Original Klebang coconut shake yang dekat dgn futsal arena, sebelah dia ada petrol pam. Hari tu kami makan yang tak original dekat deretan Bustel tu. Jadilah...rezeki.


Friday, December 11, 2015

#shaphdjourney mengakhiri semester 3


Assalamualaikum & Hi,

#shaphdjourney is already at the end of third semester. Alhamdulillah kelulusan Research Ethics Committee (REC) pun dah dapat walaupun terpaksa melalui board meeting dan presentation sebanyak 3 kali serta waiting time for at least 6 months.

Sabar..memang sabar..

It was not easy. Semangat selalu sangat turun naik dah macam naik roller coaster. Buat PhD ni it is not all about reading journal and writing your thesis. Bukan semua kena fokus pada kajian PhD semata. Masa nak buat permohonan REC misalnya, kena dapatkan tanda tangan penyelia dan timbalan dekan. Kena buat temujanji dengan pihak ketiga untuk dapatkan maklumat tambahan. I had to approach at least 3 agencies :-) Nampak macam mudah kan? If smooth sailing, okay sangat. But if call to the office pun tak pernah dapat cakap, nak minta satu signature pun kena tunggu 3-4 hari sebab orang tu cuti atau sibuk. Nak fix tarikh temujanji pun makan masa berminggu... than you will know what I mean.

Bila lalui semua benda ni, in the end you really learned many things. How to deal with people, accept rejection and be more appreciative, among many other values. Betul. It makes you better person somehow. :-)