Saturday, January 24, 2015

When the going gets though


Malay translation
Sesungguhnya Kami telah jadikan manusia sentiasa dalam keadaan menghadapi kesulitan dan kesukaran (jasmani dan rohaninya)

English translation
Certainly we have created men in distres

Surah Al-Balad, Ayat 4.



Assalamualaikum & Hi,

These few weeks, things getting tougher. PhD research is not progressing that well. In fact, it's regressing to the first point. I have lots to worry about considering coming semester I'm planning to go for defense proposal which the intention confirmation needs to be submitted by mid of Feb. I don't even have the skeleton to start with!! And now it's already coming to end of January.

My freelance job has been postponed for quite sometimes and looks like next week will have to resume. Another thing to worry about. I'll be installing a network appliance which require downtime to the network connection. Pray hard that everything will be alright.

MrKingofMyHeart bought over an online business selling superheroes t-shirts. You can see it here (please like the page too..heheh). I'll be the admin for the Facebook page and trusted to run the business. It's been almost a week now. I haven't do the take over of the page and stock take!! Where got time?

Plus, another online business theblissfulmommy over Instagram with 3 of my childhood friends also is kicking in (after months of hibernation). Again, I'm entrusted to be the admin for the Instagram. And so happen, the photos just came in for me to do part of my work. Again, where got time?

The kids, managing the house chore and all...Wow, how do I even manage it?

How does this relate to Surah-Balad, Ayah 4?
As long as you are a human, you will have everything to worry about. I'm worried about many things, and you are worried about many other things too!

But..whatever that keeps you worry.. don't forget we still need to fulfill our duty to Allah. Don't let the worries distract and delude us! Keep calm and keep going!




Thursday, January 22, 2015

Mendidik anak tentang adab masuk rumah


Assalamualaikum and Hi,

Kita tahu kalau perbuatan yang mengikut sunnah itu dapat pahala kan? So, I was trying to apply it to our daily life. I asked my kids to enter the house with right foot. And upon which bagi Salam bila nak masuk rumah. Ada doa juga sebenarnya boleh dibaca. Insya Allah will try teach them that too in future.

To be honest, as I remembered when I was small, tak kisah pun masuk rumah kaki apa, bagi salam , baca doa ke tidak. Sejak ada keluarga sendiri, of course we wanted the best. And my standard of 'best' is leading our life with Islamic values. Tak salah kalau nak perbaiki diri kan? It's hard when at the age of 30s nak ubah bad habit and change the way we do things. But nothing is impossible.

Senang kata, we have to start early. So for young parents, we still have time to 'mold' our kids because at young age mereka senang nak ikut apa-apa sahaja yang kita ajar. Alhamdulillah, my kids are getting on it. Masuk rumah kaki kanan and say salam. May not be every time they do that, but many times they do it without having to remind them.

That picture in the above was my lakonan semula! Idrees suruh I keluar balik sebab salah masuk rumah pakai kaki kiri dulu. Of course, I have to comply kan. We need to set good example. Keluar lah balik lepas tu. Masuk rumah kaki kanan....and say salam! Oh sejuk je hati I when he actually dare to correct me and remember the adab without me having to remind him.

May Allah SWT grant us steadfastness in doing good habit. Amin!


Saturday, January 17, 2015

Siapa jugak Mat Luthfi ni??

Assalamualaikum & Hi,

Korang kenal tak Mat Luthfi tu? I baru tau siapa Mat Luthfi hari ni!! Itu pun sebab pergi seminar Seminar Facebook Menjadi Buku. I feel so old. Ketinggalan berapa station dah ni.. :P

He's a young man yang memang super duper popular di media sosial. As a vlogger, kalau dekat youtube dia ada almost half a million subscriber. Sama jugak dengan Facebook ada beratus ribu followers. Sempat jugak tadi usha vids dekat YouTube..memang sedap ahhh video-video dia. Witty and very creative! Korang tengok bukti kat bawah ni..



Ada jugak fake account yang guna pakai nama dia pun...ish mencecah puluh ribu dan ratus ribu followers. Oh my god! I'm so speechless.


Apa kaitan dia sebagai selebriti media sosial dengan seminar penulisan buku ni?

Haaaaaa ni la akak nak citer adik kakak abang sekalian. Just last year dia berjaya disunting oleh PTS untuk menjadi seorang penulis buku dengan judul "catatan mat luthfi". sempoikan title dia. I haven't read the book though. But was told concept nya, whatever he had written on his blog/facebook/twitter telah dibukukan. Wow! Dalam masa 3 months plus...dah 70k ++ copies sold. 7th printing edition kalau tak silap. Memang bestseller tak ingattttttt!!

Imagine berapa royalti dia akan dapat. I'm sorry couldn't help but to count the $$$$. Heeeee...


Apa pengajaran yang diperoleh dari seminar penulisan buku tentang case study mat luthfi ni?
Haaaa..ni pun equally important. Speaker tu cakap, sekarang nak jadi writer pun kena popular! Read that P.O.P.U.L.A.R!! yes. the benchmark is facebook/blog/twitter/youtube follower at least 25,000! Build your tribe (follower).

Huhuhuhuhu... kalau ada 39 followers...I nak kena cari lagi 24, 961 followers je lagi!!! hahahahahhaha tak ke menangis tu...



Tuesday, January 13, 2015

Night Safari, Zoo Taiping


Assalamualaikum & Hi,

Cuti sekolah yang lepas, 3 Zoo we all pergi. Zoo Negara, Zoo Melaka (can read the post here) and the last one was Zoo Taiping. Haaaa, lengkap Animal Planet theme for the school holiday!

It was fun for the boys. Totally. Was fun for me and hubs too sebab malam-malam tak berapa panas (walaupun pecah peluh juga). Plus, tak payah nak jalan jauh-jauh. Pusing zoo naik train. At the last stop, we went for 10 minutes walk tengok elephant, giraffe ...siap! boleh balik dah... Tak lah penat sangattttttt.

Kalau nak pergi Night Safari ni, here some info:

Website here.

Visiting hours
8.00 to 11.00 p.m
Open every night including Public Holidays

8.00 to 12.00 a.m
On Saturday nights and eve of Public Holidays.

Entrance Fee
Adults : RM20.00
Children (3 -12 years) :RM10.00

I'd recommend bawa torchlight. Kids would enjoy to explore flashing at the animal! Hari tu terlupa nak bawak...
Please expect 1 hour to 1.5 hours time spend there. Hari tu yang lama tunggu turn nak naik train je. There were many people since cuti sekolah kan. Tapi kalau tak ramai, takut sunyi pulak. It's dark! Not so suitable for family with young baby. T

Thursday, January 8, 2015

Resepi Pasta Goreng Bawang

Assalamualaikum & Hi,

Belum terlewat untuk mengucapkan selamat tahun baru 2015!! Semangat tak awal2 tahun ni? Dah buat resolusi? Dah tulis dalam planner atau dairi? Elok lah kalau ada perancangan. Kalau belum ada lets have one. Then work towards the plan. Mudah-mudahan tercapai. :-)

Resepi pertama ditahun baru setelah sekian lama tak update #laporanmasakan di Instagram dan juga blog ni. Dapat idea dari blog Cookery Pot, selepas puas mencari-cari resepi yang sesuai dengan bahan mentah yang sedia ada.


Sila ambil maklum, meatball tu tidak termasuk dalam resepi asal. Since lebihan spaghetti meatball kelmarin boleh je makan dengan pasta goreng ni pulak. Hhehehe.. Elakkan pembaziran.

Bahan-Bahan:

Bawang Putih
1/2 paket pasta (Linguine) di rebus ikut peraturan di pek //angel's hair je yang ada
3 ulas (15gm) bawang putih di cincang
2 sudu besar butter/majerin untuk memasak
7 biji cili padi dicincang // 3 biji je nanti pedas sangat pulak
2 butir cendawan butang (optional) dicincang
3 butir buah zaiton (optional, akak bubuh sbb dah ada) dihiris //tak letak
1 sudu teh oregano kering
1 sudu teh serbuk lada putih garam daun bawang dan daun sup dicincang halus


Cara-cara:
1. Cairkan majerin/butter dalam kuali
2. Saute bawang putih hingga kekuningan
3. Masukkan hirisan cili padi, cendawan dan buah zaiton, goreng hingga cili layu
4. Tambahkan garam secukup rasa, lada putih dan oregano, sebatikan.
5. Masukkan pasta dan kacau seketika.
6. Masukkan hirisan daun bawang/sup, sedia untuk dihidang.

p/s: I memandai letak pulak isi ayam sikit yang digoreng dulu. Oh ya, dan sedikit carrot yang diparut.

Selamat mencuba!