Wednesday, December 31, 2014

Happy Birthday Sayang


Assalamualaikum & Hi,

Every year on Xmas day, we have a celebration. Bukan celebrate Xmas obviously. A birthday celebration. 8 years ago, we had Adam in our little family. Sweet je bila ingat balik first time jadi ibu. Terkial-kial nak dukung baby, nak bagi susu, nak salin pampers dan macam-macam lagi perihal menjaga baby. That time, we only catered for his needs.


He's a big boy now. He has learned to have 'WANTS' in his life. Macam-macam dia nak. Toys, makan sedap, adik baru, pergi jalan-jalan, tengok movie, Xbox dan macam-macam kehendak lain. Ada yang small things we can just fulfill. Tapi kalau yang besar-besar tu, selalunya kena tunggu big occasion macam dapat result XM bagus ke, birthday and etc.

Tahun ni result XM pun corot. Tapi bila birthday, nak mintak hadiah yang boleh tahan lumayan. Antara dengan nak bagi atau tidak. Setelah beberapa pusingan buat perbincangan keluarga.... akhirnya satu perjanjian dibuat, dapat hadiah birthday ni kena study hard, rajin solat, jadi good boy and etc.

We really hope this will work. Insya Allah.

Location for makan-makan: @thefoodiescafe at Putra Heights.



Monday, December 22, 2014

Nak start online business jugak...


Assalamualaikum & Hi,

Berapa ramai yang korang kenal...ada buat online business? Ataupun korang sendiri ada bukak online business? Thumbs up kepada yang dah berjaya jual barang secara online dan earning some income from it.

For my case, still cooking up a project...but apparently tak sudah until now. Tried to do it secara solo tahun lepas kot, the furthest was siapkan sample for 2 design. Tapi tak materialized juga. Intention nak buat jubah kanak-kanak lelaki. Tapi setelah ditimbang tara... I called off the project.

Tahun ni...another attempt to do it with bunch of friends. We bought tudung from Jalan Tar, plain chiffon candy colored wide shawl 1.8m in length. (like the one in gambar, all of us wore the shawl we intend to sell)
4 kodi we all beli. Dah 3 months kot, still tak jalan jugak. I managed to close sale dengan Hanis je..she borong 4 helai for RM100. Yang lain tu masih dekat Kuala Kangsar. Pending for photoshoot and instagram marketing. Why can't we do like the rest? Selamba je gambar tak payah nak susah2 photoshoot bagai. Well, we tried to be selamba..but none of us could accept the end result. So we really want quality photos to be up on the instagram. That's primary!

Infact, we have fantastic idea for the concept on photos to be taken. But the execution is really dragging. I have to admit that TIME is ticking. By the time we figured things out, people would jump to other fashion wagon already. Sigh!

The recent trip was to Kenanga Wholesale Mall, went there with mission to handpick some Muslimah clothing. Yeah, we managed to secure few items yang memang three of us set our eyes on it! Of course my choice would be the batwing long jacket. All of us love that spandex swing maxi skirt...and that scuba top too! Ish tak sabarrrrrrr nak jual.

I find it's challenging when you have many partners. In our case, all of us 4 orang sekawan, sekampung dah kenal for more than 25 years! Yang challenging tu sebab all of us mothers with young children plus a member is geographically apart. Mimi and Jaja they are working moms. Shida she's a wedding planner and me the Phd candidate. Everyone of us ada commitment lain. We really need to squeeze our time to go out looking for barang nak jual, nak buat photoshoot, sapa nak jaga account, nak handle delivery, order taking, instagram handler and etc.

Respect lah adik-adik kakak-kakak insta & online seller sekalian. Nowadays the successful loads are those young entrepreneur kan? Macam Ashannas, SugarScarf, Radiusite, Calaqisya dan macam-macam lagi la jenama lain. Tumpang inspired dengan kejayaan mereka!

Till then...

Tuesday, December 16, 2014

Apa jenama susu UHT pilihan anda?

Assalamualaikum & Hi,

So, apa jenama susu UHT pilihan anda? Kami sekeluarga suka minum Marigold UHT milk. Adam likes it natural (full cream milk), while Idrees loves the chocolate flavor. Sekali beli stock 2 minggu. Especially kalau ada promotion, borong banyak terus. Last week beli di Mydin sekotak RM3.99 sahaja. Berbaloi!

Semenjak kids stop minum susu botol, we substitute with this milk consumption. They are still growing therefore perlu protein intake kerana seperti yang kita tahu susu ada kalsium yang baik untuk membantu pertumbuhan tulang dan tubuh badan yang sihat. Not only the kids, me and hub pun suka minum susu ni. Dah sihat bertambah sihat la kot ye.

Haiiiii, patutlah berat badan tak mau turun2! (finger pointing obviously, padahal diri sendiri yang tak bersenam)



Apa itu UHT?

According to 100daysofrealfood.com UHT stands for Ultra High-Temperature Pasteurization (also referred to as Ultra Pasteurization or UP) and means that milk is heated to about 280 degrees F for 2 seconds, which kills more bacteria (both good and bad) than traditional pasteurization therefore giving the milk a much longer shelf life before it spoils.

Sebabkan UHT tu susu ni tak letak dekat chiller pun masa kita beli. Letak dekat luar je tak payah sejuk. But once opened the cap, kita kena refrigerate supaya boleh tahan beberapa hari.

Some even calls UHT milk “dead milk” because it kills good bacteria too during the pasteurization.

kalau nak tau from health standpoint, kena research lebih sikit ni. For now, cukup la sampai apa itu UHT.


Jenama Marigold?
Ya kenapa tidak, Marigold has wide range of products. Among those are Fruit Juice (Peel Fresh), HL Milk, Canned Milk, Yogurt anddddddd Vitagen! It's a trusted brand. Marigold, For Health For Life.

Till then!

#tqLINE I dah redeem sebotol 100 plus

Assalamualaikum & Hi,

Hari tu dah buat satu entri yang serupa. Tu kira introduction sebab belum pegi redeem lagi. Kali ni dah selamat pun redeem. Rasa 100Plus percuma ni lebih sedap! :p Rugi few coupon sebelum ni tak redeem. Expired dah lah by now.

#tqLINE !! Dah tau kan macam mana nak join #LINELUCKYCHANCE Kalau tak sure boleh rujuk kat FB page LINE Malaysia

Macam mana nak redeem?

Baca betul2 redemption coupon tu pun Insya Allah tak sesat. Hehehe...secara ringkas nya...

1. Cari BHPetromart yang berdekatan.
2. Bagi tau dekat cashier nak redeem LINE Lucky Chance. Kalau confident lebih, boleh ambil terus barang tu then bawak pergi counter
3. Isi borang redemption. Masukkan coupon ID, nama, IC number dan telefon number
4. Cashier kena invalidate coupon tadi (dekat LINE in your phone)
5. siap boleh balik dengan barang percuma tadi...jangan lupa cakap tenkiu!!

Monday, December 15, 2014

After more than a year, I can finally Cash out earning from Nuffnang

Assalamualaikum & Hi,

Is this for real? I'm cashing out my first earning from Nuffnang. Thank Youuuuuuuu...
That is after 1 year and 4 months of blogging. LOL! Please laugh together with me. Such a blogger ciput!


Anyhow, that marks a journey for me dalam dunia blogging ni. Dari zero follower dah ada 37 followers. Dari 10s page view to average 250-350 page views daily. Dari tulis hari-hari ke seminggu sekali pun tak tulis. Hehehhehe...

I don't really have a niche for this blog. Belum jumpa lagi kot. I write just about anything that crosses my mind. But still I try to keep to the concept that I should blog pertaining to profession in the context of 'supermakwannabe'. So that bila baca balik in the future, I could relate to betapa fun (sometimes - which featured in here) dan huru-hara (most of the times - which not featured in here) when ordinary mummy like me trying to do all sorts of pekerjaan dalam sehari-hari menguruskan rumahtangga.

Ya you may laugh and think it's nothing. Unless you are a mother yourself taking care of your own kids then only you know what I mean. Kalau tak, confirm setakat... ye ke??? Susah sangat ke? Ada orang anak 8 pun relax je. Awak baru handle 2 orang dah bising. Suka hati lah kan?? :p

Well alright, sebelum menyimpang lebih jauh. I hope I can continue to write. To more stories and drama to come, Ka-ching $$$ from Nuffnang in the future, and more readers to hit this blog.....

OK Bye!




Thursday, December 11, 2014

#tqLINE sapa pernah redeem lucky gift?

Assalamualaikum & Hi,


Selingan
LINE merupakan messaging apps yang least favourite sebelum ni. Ditangga teratas pastinya Whatsapp. Kemudian Telegram. Third baru LINE. Fourth maybe WeChat.

Kalau ikut kegunaan, Whatsapp memang for daily use to chat with siDia, adik ipar - Hanis, Sepupu- Awin, adik-beradik (jarang2) dalam group Anak Kapten Rosli, Group Vendeur, Group MCC, Group Diva UTP and etc!

Telegram bila nak receive document as attachment (sometime last year) and one group with childhood bestfriends (konon whatsapp tak selamat so nak tukar telegram...but ended up only this group transfered to telegram but the rest still remain in Whatsapp)

LINE, communication with my supervisor and the group she created to mingle with the rest of her students. And recently the AADC Mini Drama 2014 ... wow really something membuatkan tertarik to 'see' LINE differently. So happened that Mimi announced in our primary school chat group that she just got lucky to redeem 2 items from LINE. Wah! Apa kah itu.

Cerita Utama


So I added LINE EVENT. It says, Enter 'LINElah' now to win one of 200 000 100Plus. Haaaaa..so I entered LINElah. Almost immediately keluar notification...

'Congratulations! You just won....."

Yet to redeem the gift sebab nak kena pergi ke BHPetromart.

Penutup
They say, ada boleh dapat voucher la, discounts la and lots more if you add the official accounts. I'm still new nak cerita lelebih pun tak pandai. But if you have some experience boleh share. Drop me a line! ;-)


Tuesday, December 9, 2014

Pengalaman menguruskan anak berkhatan / bersunat

Assalamualaikum and Hi,

Anak-anak bujang I dua orang sekali nak disunatkan. Adam (8 tahun) dan Idrees (6 tahun). Actually bersunat ke berkhatan? Kalau ikut Wikipedia (Kandungan laman ini mungkin mengandungi unsur-unsur seksual, lampau dan sebagainya :p), ianya sama maksud. Heheheh, therefore can be used interchangeably.

First
Kena research pasal teknik berkhatan.

Zaman sekarang dah moden, tak bersunat atas batang pisang lagi. Kikikiki.. Ada dua inovatif teknik yang selalu diguna pakai. Clamp atau Cauter (selalu orang sebut laser). Kalau dari segi harga, beza mungkin sedikit sahaja. Tapi nak tahu mana bagus dan sebagainya, sila kaji dan timbang sendiri yang mana satu harus dipilih. Juga perlu diambil kira... bebird anak itu..buta atau tidak buta? Heeee, I don't know the medical term of it. But heard hubby discussing about it the other day. Leave it to the gentleman to decide.

We have decided to go for Cautier. Katanya cepat baik dan kurang pendarahan.

Second
Kena survey klinik yang ada buat servis berkhatan.

Kalau ikut geographically, yang dekat Klinik Nadi Iman di Seksyen 27, Shah Alam. Dalam Blog klinik ni pun ada details pasal teknik yang diguna pakai beserta dengan gambar.

I called to make inquiry. Dah dapat details such as time slot, harga (RM185) and etc. Discussed with hubby and decided...hari ahad 7 Dec, 10am.

Third
Kena beli kain pelikat saiz budak. Sehelai yang dah berjahit untuk dipakai selepas bersunat. Kalau ada extra pelikat, yang tu tak payah jahit. Buat muncung dekat tengah then ikat dan gantung (boleh bayang kan macam mana?) Mahal rupanya kain pelikat budak. Indonesian brand RM18.90 beli kat shah alam hari tu.

Tali! Tak kisah la tali apa. Janji boleh buat tempat nak gantung as explained earlier. :D

Make sure ada space yang sesuai for the boys to rest. Sebabnya, makan tidur dekat situ lah for few days sebelum nak sembuh. Kitaorang memang bajet depan TV je lah senang.

As part of the preparation, kena pep talk with them too. Make sure they are mentally ready.

Hari kejadian
Bangun awal...Get ready to the clinic. Makan breakfast dekat mamak sebelah klinik tu. Lepas registration, rasa macam under controlled so ajak the kids to wait in the waiting area dalam klinik tu. Ramaiiiiii budak nak bersunat tunggu turn. Chillex je diorang.

Actually my boys also okay je memula. Tengok Sponge bob sambil kunyah mentos. Tak ada nampak tanda-tanda pelik. Of course I can sense they are a bit worried but overall okay lah masih dalam kawalan.

Bila sampai turn diorang.... satu bilik tu dua orang sekali masuk.

Idrees okay sangat! I am so proud of him. Berani sebab dia sendiri yang volunteer to go first. Adam memang dah chicken out. After 20 mins still tak masuk2 lagi while Idrees in the midst of procedure. Sekali nurse bukak pintu bilik, so happened he heard Idrees "adoi adoi dedi tolonggggg". Jerit sikit lah but still he didn't cry.

Adam apa lagi. Pucat. Then mundar mandir...then terus lari keluar dari klinik. Duduk atas tembok tu. I didn't go and chase him. I wanted to be with Idrees sebenarnya...So I waited outside of the room tapi masih boleh nampak Adam from a far.

Masa tu, I knew that Adam memang tak berjaya untuk disunatkan.

Bila adik dah keluar, I offered to send him home. And Dedi still continue to persuade Adam bersunat.


Selepas almost 3 hours......it was vain effort. Tak berjaya!




Dah balik rumah.... Idrees kejap2 nak makan. Tips penjagaan makanan not so difficult. We just avoid telur and seafood. Masa lepas sunat tu, first menu was nasi ayam. Air minum macam biasa. But hubby told me to kurangkan bagi air manis. He read somewhere that elok minum air kosong je.
Tak mandi dah 2 hari. Cuma lap and tukar baju. Ubat 3 times a day dan ada ubat sapu.

Idrees is recovering well. Insya Allah in few more days dah boleh pakai seluar!

Alhamdulillah.

As for Adam, the first night lepas tak jadi sunat tu. He was down with fever. Kesian. Mungkin takut sangat. So, we decided to postpone nak sunatkan dia until more suitable time. We will see how. Kalau nak buat full GA sunat, will cost a bomb. Anyhow, we will weigh that alternative.

Panjang cerita kali ni.... Till then!

Saturday, December 6, 2014

Program Cuti Sekolah Kem Tahfiz 5 hari sudah selesai

Assalamualaikum & Hi,

Dari 1-5 Dec hari tu I hantar kids pergi kem tahfiz kelolaan ITQAN Professional Training Centre. Setiap hari 8-6pm the kids were there to do lots of activities; hafazan, iqra, solat, crafts, games and etc. On 4th day ada archery and horse riding dekat Putrajaya. For RM350 each, Alhamdulillah puas hati.

Kids balik everyday so excited to tell what happened in the class. When both started to talk at the same time...Memang rasa tak cukup telinga nak dengar.

First day was challenging. Sebab Adam (si Abang) menangis teruk. Don't want to go to the camp. Drama started dari rumah masa bersiap, dah dalam kereta, turun dari kereta....nak naik ke kelas... asyik cakap nak balik. This and that. Aiyohhhhh..sakit nya hati buat perangai in front of other people. Berkat sabar dan terus pujuk, selepas 2.5 hours dia pun calm down. And okay to dismiss mami. Mintak upah belanja ice-cream bila balik kem nanti. Ahhhh, bisa diatur kok itu. :-)


Kenapa ibu bapa sekarang hantar anak-anak pergi kem?
Kalau mampu, most parents will choose to send the kids pergi kem. Macam-macam kem ada sekarang ni. For me, factor paling penting location and affordability. Cakap pasal sebab pilih untuk hantar...At one point, kena admit we don't have the time and resources nak kendalikan aktiviti bersama-sama mereka. Plus, they need to socialize too. Jumpa kawan baru. Kalau dekat rumah tak ada pengisian langsung. Tengok TV, main gadget, pusing-pusing lebih kurang itu je lah aktiviti nya.

Though I'm at home technically, tak sempat nak sit down and play with them sebab sibuk membaca journal and do up my thesis :-(


Apa hasilnya lepas balik dari kem?
Kalau nak kata result yang drastik tu tidaklah. Tapi the boys learned to make new friends. On the last day, sibuk nak tukar nombor telefon dengan kawan lelaki yang lain. Adam gained some confidence to converse in English. Sebab dia dapat group mate yang English speaking. It's good to see him improved macam tu. Adam he is a bit reserved kind of person dan tak berapa nak ada confident... so bila macam ni, we as parents feel slightly lega lah nampak ada perubahan positif.


Next week we will just be at home, sebab esok diorang nak bersunat. Harap2 cepat sembuh..lepas tu boleh plan for activity again. Till then!



Friday, December 5, 2014

So my first colloquium went well


Assalamualaikum and Hi,

All praises to Allah. The session went well this morning. Was the first presenter. I managed to arrive early to do the setup and chatted a bit with one of the panel. Was a bit nervous at first, but in overall able to convey almost all as planned.

A chairperson, 2 panels, my supervisor, one committee member as time keeper, at least another 6 observers were there too to witness the session. Phew! Presentation lasted for about 15 minutes as per the given time and another 10 minutes for Q&A. Colloquium is held every semester for the students to present their progress to date. After presentation, the experts will give constructive comments and suggestions. It really helps me to see my entire research from another perspective.

I learned to defend my work, to demonstrate the knowledge that I have acquired through extensive reading and brainstorming for the past 3 months since registration.

The only thing (so far) that I have yet to learn....is to think like a real academician. Coming from industry background, for 11 years of experience and more on hands on, practicality....I find it is pretty hard adjusting to the mindset of academician. I was asked about distinct contribution, PhD worthy and etc. I knew my answer not the kind of answer that they want. But anyhow, I gave it a try.

I shall try my level best to go on with this journey. "Mami saya sikit lagi nak jadi doktor!" Among the things that keep me going. Thank you boys!









Thursday, December 4, 2014

First colloquium esok. Am I prepared?


Assalamualaikum & Hi,

Selingan
Semalam boleh lupa nak update blog. Dah tak jadi cabaran satu hari satu blog post dah cam gini. Adoiiii... Kena make up balik. Esok tulis 2 post sekali Insya Allah.


Berita utama
Rasa macam confident for tomorrow. Tapi tu lah, mesti ada jugak risau kan. I love presentation. Cuma part nak handle Q&A tu je lah...heeeee panel-panel bijak pandai sekalian mesti nak tanya macam-macam kan?

I dah la first presenter. I always love being the first. Sebab tak ada benchmark. Untung-untung you lah jadi benchmark tu. Hopefully everything goes well tomorrow. Dah mintak mak doa kan, anak-anak... of course suami ku terchentaaaa..sila lah berdoa untuk isteri mu iniiiiii..huhuhuhuhu (I know he will read this eventually).

Slide dah print 3 copies as handout. Borang checked. Supporting documents checked. Baju & tudung dah gosok. Okay dah la kot. :p

Doa. Doa. Doa.

Insya Allah okay... Tak mampu nak tulis panjang2 dah for tonight....Nanti sambung cerita lagi.


Penutup
Wish me luck! :D







Tuesday, December 2, 2014

Percaya pada reward system tak?


Assalamualaikum & Hi,

Selingan
Cuba nak sahut cabaran kemaskini blog setiap hari. Sendiri cabar, sendiri sahut! Aci tak?

Pengenalan
Hari ni belek-belek gambar dekat Instagram (bukan hari ni je...sehari berapa kali kot)...best jugak kalau share pasal citer Cornetto Ice Cream dan tudung purple Linas Fashion ni.

Cerita Utama
Sebelum tu nak jawab soalan dulu. Saya percaya pada reward system. Untuk motivation booster, feel good moment dan bunga-bunga cinta lah kalau dapat ganjaran selepas berjaya dalam sesuatu hal.

Dah beberapa minggu yang lepas, jumpa supervisor dia bagi positive feedback for my work. Allah, happy nya! Rasa macam terpancar sinar harapan baru. Yes I can do this. PhD on time (POT), Graduate on time (GOT)... Insya Allah boleh capai kalau macam ni punya pace... :p

Memang semangat membara sungguh.

Balik tu, sebelum sampai rumah...melencong pergi beli tudung purple harga RM20.90 dengan Cornetto RM3. Jumlah (kerosakan) RM23.90. Lol. Lupa kejap seksa seminggu lepas pulun membaca sampai tidur lambat, mata panda, penat tak usah dikira lah...

TAPI...perlu diingat. Ada negative side of this reward system kalau tak pandai manage...betul. Jangan leka sangat reward diri sendiri. Rasa, arrrghhh okay la boleh lepak dulu kejap..nanti2 lah sambung reading and etc. Sedar tak sedar... tak banyak progress. Worst langsung tak ada progress.

Kesimpulan
Jangan syok sangat kejayaan hari ni. Esok lusa belum tahu lagi. PhD is a journey not destination. Hehehhehe..

Monday, December 1, 2014

Personalized Groceries list



Assalamualaikum & Hi,

Selingan
Dah 3 hari berturut2 update blog ni. woohoo. record baru! ngeh ngeh

Sebenarnya excited because I'm ahead schedule. Draft slide deck untuk coming preso on Friday dah siaaaaaaaaap. Lusa nak buat mock up preso dekat Dr. Anita. So I thought, baik tunggu her comments on Wednesday, touch up then only resume prepare for Friday. Mean time, boleh berehat dengan KITKAT. Yahooooooo

Pengenalan
Tadi tengah sedap tonton sinetron cerita Sinar dekat TV3...teringat that I need to go for groceries shopping very soon. So, ambik la sehelai personalized groceries list (yg dah buat beberapa salinan cukup untuk sampai tahun depan!) dengan sebatang pen.....tinggal nak tick je barang yang perlu dibeli. Cewah, first time rasa efficient. Selalu, punya la tulis segala mak nenek senarai barang. Padahal lebih kurang sama je senarai barang tu...

I know...comot kan writing tu. Gasak lah... sendiri tulis...sendiri faham...sendiri jugak nak pegi membeli barang2 tu nanti..

Pada sesiapa yang rajin nak buat ni... sila lah google..melambak website yang tawar benda ni..cantik2 dan kemas pun tinggal nak print je. Some boleh edit. Yang boleh edit tu okay lah kita boleh masukkan list kita sendiri.

Here my two personal references:

1. www.grocerylists.org
2. www.vertex42.com

Penutup

Ok bai!