Monday, April 7, 2014
Udang goreng butter terbaik
Assalamualaikum..
Belum sempat habis update cerita hari ketiga di Bali, saya nak update mengenai resepi udang goreng butter ni dulu. Udang ni spesial sebab kami pancing sendiri di kolam udang galah dekat Kampung Kemensah 2 minggu lepas. Sebenarnya 2 jam memancing pakai 2 joran cuma dapat 6 ekor udang galah je. Rezeki hari tu, abang yang jaga kolam tu masa kami beransur pulang ajak kami ke kolam belakang dan diberikan lagi beberapa ekor udang. Semoga murah rezeki lah abang tu. Kami puas hati!
Berbalik pada resepi. Jom tengok resepi ni yang saya ambil dari sis Azlita Masam Manis. Entri butter prawn di sini.
Sarang Telur
2 biji kuning telur \\saya pakai sebiji je sebab first time ni nak test dulu. :-)
1 senduk butter/margerin
1 cawan minyak masak
Pukul ringan kuning telur.
Panaskan butter/margerin bersama minyak masak. Sebaiknya gunakan senduk bulat. Bila minyak dalam kuali sudah betul betul panas, pusing pusingkan minyak dengan senduk tu laju laju membentuk bulatan sehala tanpa henti.
Kemudian tuangkan kuning telur tadi, tuang tinggi sikit supaya telur jatuh ke dalam kuali tu halus je. Teruskan pusing minyak tu laju laju dan tuang hingga habis. Pusing terus senduk tu sehingga telur tu masak berwarna keemasan.
Setelah masak tuangkan ke dalam tapis seperti tapis santan besi untuk toskan minyaknya. Langkah seterusnya kita siapkan pula udangnya.
Udang
12 ekor udang
Sedikit garam
Sedikit lada sulah
Minyak untuk menggoreng
3 ulas bawang putih - dicincang
6-8 tangkai cili padi - dihiris
5 tangkai daun kari
1/4 cawan susu cair/susu segar
Sedikit butter/margerin untuk menumis
Sedikit serbuk lada hitam/putih - jika suka
Garam secukup rasa
Mula mula goreng dulu udang yang digaul dengan sedikit garam dan lada sulah sehingga agak berubah warna dan masak. Jangan goreng terlalu lama sangat nanti udang akan mengecut, tak cantik dan agak keras bila dimakan. Angkat dan toskan minyaknya. Keluarkan minyak tu dari kuali, tak nak guna lagi.
Panaskan butter/margerin di dalam kuali dan tumis bawang putih, cili padi dan daun kari hingga garing dan naik bau.
Kemudian masukkan susu cair dan masak sebentar. Masukkan udang yang digoreng tadi, sedikit serbuk lada hitam/putih dan garam secukup rasa. Jangan bubuh banyak sangat garam yer sebab butter atau margarine sudah ada garam.
Setelah semua bahan masak dan mesra, bolehlah dimasukkan ke dalam pinggan hidangan dan taburkan sarang telur/floss yang kita buat tadi.
Selamat mencuba!
Labels:
Chef
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment
Tell me what you think