Friday, September 13, 2013

Resepi masak lemak labu

masak lemak labu

Usually bila sindrom tak tau nak masak apa..kita akan termenung lama tengok barang dalam fridge sambil tu kepala ligat congak nak masak apa. Menu utama nak 'lawan' dengan apa ya?.. Yang ni I masak semalam, I thought the result is quite good so nak upload the recipe here untuk rujukan masa akan datang. Masak lemak labu ni, ikan pekasam taruk cili padi potong dengan jeruk petai dan nasi panas2 memang la sedap!

I like to refer Dapur Tanpa Sempadan sometimes. Bagus resepi dia. Mudah faham dan belum buat lagi dah ada perasaan rasanya nanti sedap! Hehehe..Resepi di bawah ikut dari blog dia lah..

BAHAN-BAHANNYA
1 biji labu manis saiz sederhana, kupas, cuci dan potong kiub besar2
2 batang serai, dititik
2 kuntum bunga kunyit, belah 2 setiap 1, rendam (I tak letak pun - tak de)
1 liter santan cair
300 ml pati santan
1 camca besar penuh udang kering, rendam 10 minit, tos dan tumbuk kasar
1 biji bawang besar, hiris
4 ulas bawang putih, diketuk
1 camca teh lada hitam, tumbuk halus
3/4 camca teh serbuk kunyit
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA
-Masukkan labu ke dalam periuk, masukkan juga hirisan bawang besar, bawang putih, serai dan udang kering.
-Tuang santan cair dan masak hingga mendidih.
-Tambah serbuk kunyit dan lada hitam tumbuk.
-Kacau perlahan dan masak sekejap.
-Masukkan bunga kunyit (toskan) dan tuang santan pekat.
-Masak hingga labu lembut tapi tidak terlalu lembik.
-Perasakan dengan garam secukupnya dan tambah sedikit gula.
-Kacau dan biar mendidih sekejap dengan api sederhana.
-Rasa dan jika ok, boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan dan ikan goreng/ikan masin.

No comments:

Post a Comment

Tell me what you think