Jom jadi chef lagi. Ni bukan hari ni punya menu...dah berhari-hari yang lepas. Baru berkesempatan nak update. Perlu diingatkan, resepi yang dikemaskini dalam blog ni semuanya yang "menjadi" sahaja. Harap maklum. Meaning to say, I adalah jugak cuba masakan yang lain tapi tak berapa nak sedap...maklumlah cek baru nak belajaq masok dapoq..anak dah dua baru la nak berjinak2. apa2 pun better late then never!
I refer resepi satu blogger ni kalau nak tengok kat sini. Masa cari resepi..kebetulan muncul result pada page 2 carian dengan keywords yang menepati kemahuan...apa lagi segera lah click. Bahan semua ada...nampak senang.. rasanya pun insya allah sedap kot bila tengok bahan2 yang digunapakai...
Jom tengok resepi nya:
Bahan-bahan
ikan kerapu sederhana besar
halia 2 inci mayang
bawang putih 5ulas mayang
serai 2 batang mayang
carrot mayang
daun bawang n daun sup // saya tak letak..kalau letak hmmm aroma sure lagi best
limau nipis 1 biji perah airnya // lemon pun jadi lah!
asam boi 5 biji (asam masin org Trg panggil) // tak letak jugak...tak de
tomato 1/2 biji //yang ni terlupa pulak nak letak..baru perasan
1sudu besar sos tiram n air utk kuah. //I letak 2 sudu sebab nak kuah lebih, pastu hubby tambah minyak bijan sket and sos manis ABC
cili padi/cili hidup 5 biji mayang
Cara-cara
ikan digaul dgn sedikit garam n gaul semua bahan2 yg dimayang dgn ikan dan kukus.
perahkan air limau nipis selepas 1/2 jam...then tabur daun bawang n daun sup
masukkan asam boi, perasa.
masukkan tomato yg dipotong (slice)
TADAAAAAAAAAA.....kalau ikan fresh confirm sedap!
makan panas2 pasti meletop..
ReplyDeleteha ah kak.. berasap2!
Deletelawa je kerapu landing kat situ. Harus inform mr chef suruh cuba :)
ReplyDeletetry konon nak set deco tapi tak baper nak reti and tade prop. yes, suruh jangan tak suruh cuba!
Delete