Thursday, February 6, 2014
Mihun tomyam for dinner today
Ingatkan tak nak masak mulanya, nak tunggu Mr Baws balik then pegi dinner dekat luar sambil nak hantar Graco Car Seat yang buyer ni beli siap dah bayar tapi tak ambil2 lagi. Yes, another item sold via Mudah. Lebih mengujakan, I yang jual sendiri! Selalu I engaged salesman (Mr. Baws). Kali ni berjaya did it myself!
Tapi, kids lapar bila sampai rumah dari sekolah. Kalau nak masak nasi kena lauk dan sayur bagai. Quick thinking, mihun tomyam je lah. Barang ada yang tak cukup sebenarnya...tak pe lah tak significant sangat sebab kids don't appreciate vege anyways. Yang penting bahan asas ada.
Resepi dari Dapur Tanpa Sempadan :-)
BAHAN-BAHAN
1/4 ekor ayam, potong kecil, cuci bersih dan toskan
10 ekor udang bersaiz besar, dibersihkan
2 batang serai, dititik
1 inci halia, hiris
1/2 inci lengkuas, dititik
2 akar pokok ketumbar, cuci bersih dan diketuk //tak letak
10 biji cili padi merah thai, diketuk
3 helai daun limau purut
2 sudu besar pes tomyam
1 kiub ayam (optional)
Sos ikan secukupnya //ganti dengan kicap sotong
Sedikit gula
Sedikit serbuk lada hitam
2 - 3 biji limau kasturi, perah jusnya
Air secukupnya (2 liter)
BAHAN-BAHAN SAYUR
Sebesar penumbuk bunga kobis, potong sekuntum2
1 biji tomato, belah 6
10 tangkai sweet pea // tak letak
1/2 batang lobak merah, kupas belah 2 dan hiris serong
10 kuntum cendawan butang, belah 2 // tak letak
1 biji bawang besar, belah 6
1 batang saleri, potong kecil //tak letak
CARA MEMBUATNYA
Masukkan pes tomyam, serai, bawang besar, lengkuas, halia, akar ketumbar dan air ke dalam periuk.
Masak atas api sederhana hingga mendidih.
Kacau rata.
Tambah ayam, cili padi dan daun limau purut.
Masak hingga ayam empuk.
Tambah lobak merah, bunga kobis dan cendawan.
Tambah kiub ayam jika guna.
Masukkan lada hitam, udang dan sweet pea dan saleri.
Kacau rata dan tambah sos ikan secukup rasa dan sedikit gula.
Masak dengan api perlahan.
Akhir sekali masukkan tomato, masak sekejap, tambah jus limau kasturi secukupnya, terpulang kemasaman yang anda inginkan. Hidangkan panas dengan hirisan daun ketumbar..
Labels:
Chef
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment
Tell me what you think