Wednesday, January 29, 2014

Daging masak kicap


Selalu cuba resepi dari Dapur Tanpa Sempadan, tapi kali ni mencuba resepi dari Damai Qalbu buat kali keduanya. Sebelum ni dah cuba resepi Kacang panjang goreng telur, boleh baca di sini.

Hari ni lebih bersemangat nak masak. Term paper untuk summary IT Report yang due nye esok, dah pun submit awal petang tadi. Alhamdulillah. Syukur pada Allah yang memberi semangat untuk menulis dan ahli keluarga yang sangat supportive when I feel like an 'empty can'! MERDEKA setelah 2 tahun berhempas pulas nak sudah kan pengajian. Moga lulus dengan cemerlang dan diberi petunjuk what to do next.

Cut short the bebel, jom tengok resepi.

Resepi asal di sini.

Bahan-bahan:
500gm daging | hiris
2-3 biji kentang | dipotong 4
1 labu bawang besar | cincang
7 ulas bawang merah | kisar
4 ulas bawang putih | kisar
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 inci halia | ketuk
2 sudu kecil lada putih kisar // letak yang powder je
1 sudu kecil lada hitam kisar
4 cawan air
Kicap pekat* | secukupnya
Kicap manis*
Saus Manis ABC*
Garam
Minyak untuk menumis
Daun sup secukupnya | hiris dan tabur

Cara:
1.Tumiskan bawang besar cincang, halia dan bahan kisar hingga layu kekuningan bersama kulit kayu manis dan bunga lawang.
2.Masukkan hirisan daging, kacau rata.
3.Masukkan air, kacau dan tutup kuali dengan tudung periuk.Renehkan dengan api perlahan dan masak agar daging betul2 empuk.Sesekali dikacau alih. Masukkan kentang.
4.Setelah empuk, masukkan kicap manis, kicap pekat, saus manis ABC secukupnya, lada putih kisar dan lada hitam kisar.Biarkan seketika anggaran 5 minit.Sebatikan rasa dengan garam.
5.Matikan api dan hidangkan bersama hirisan daun sup.

No comments:

Post a Comment

Tell me what you think